Káva ako základná trhová komodita?
Káva ako základná komodita sa produkuje v krajinách Strednej a Južnej Ameriky. Ťažisko pestovateľov je však aj v severnej Afrike a juhovýchodnej Ázii. Tieto oblasti sú priamo závislé na pestovanie tejto komodity. Vývoj cien kávy zaznamenal v poslednom období viacero výkyvov. V osemdesiatych rokoch ceny kávy klesali až v roku 1993 sa ustálili začali mierne stúpať. Rastu cien však pomohol aj fakt a marketingový ťah zadržania dvadsiatich percent zásob komodity, čím sa znížila celková ponuka na svetových trhoch.
Celkový marketing spôsobil, že v roku 1994 ceny kávy na londýnskej burze pohybovali na úrovni 1500 až 1600 amerických dolárov za tonu. Koniec marca v roku 1994 uvádzal 1300 amerických dolárov za tonu a v polovici roka zase zvýšenie na 2000 a 2230 dolárov za tonu. Toto zvýšenie bolo spôsobené informáciou že káva, ktorá sa mala dostať na trhu roku 1995 bola vážne ohrozená suchom a mrazmi. Teda ceny kávy ako komodity na trhu išli prudko hore, až na 3000 dolárov za tonu a v apríli toho istého roku Dosiahli maximum 3174 amerických dolárov za tonu.
Po následnom upokojení sa producentské firmy uvažovali o zavedenie systému kôt, pričom tento systém bol zamietnutý a prekročila sa ako medzeru vývozu. Zadržanie 20 tich percent zásob kávy viedlo k dohode medzi krajinami, ktoré produkujú kávu ako napríklad Kostarika, Salvador, Honduras a Nicaragua. V roku 1995 došlo k dohode na pôjde Hondurasu. V tom čase cena kávy na londýnskej burze bola na úrovni 2900 amerických dolárov za tonu.
Dnes rieka Tuma a mierne klimatické podnebie, ktoré sú devízou farmy Roger Castellon sa nachádzajú v nelichotivej, ale obdobnej situácii.. Táto farma je dlhodobo ideálne miesto pre pestovanie kávy. Však klimatické podmienky menia to ideálne miesto. Stúpajúce teploty v Strednej Amerike zmena klímy núti mnoho poľnohospodárov nahrádzať kávovníka kakaom, teda plodinou ktorá bola v minulosti menou. Poľnohospodári celého regiónu, ktorý sa vlastne preslávil vysoko kvalitnou kávou z radu Arabiky, majú plné ruky práce pri ozdravovaní kávovníkov, ktoré nedávno boli napadnuté ochorením.
Toto ochorenie známe ako Roya. Vďaka tomuto ochoreniu kávy klesla úroda za posledné štyri roky. Práve tento pokoj spôsobil pestovanie kaká vo veľkom. Hlavne vo vyšších polohách. Pokračovaním klimatických zmien však väčšia časť pestovateľov kávy nahradí väčšiu časť kávovníkových plantáži kakaom, čo v konečnom dôsledku povedie nie len k zdvihnutiu cien, ale neskôr aj k upusteniu od 20% rezerv pre absolútny nedostatok tejto komodity.